Собствено Търсене

Самородните късове злато, откъде идват те

Самородните късове злато, откъде идват те

Мнениеот redshift » Нед Сеп 30, 2012 3:43 pm

В РАЙОНА НА ЗЛАТНИЯ ТРИЪГЪЛНИК
Ако има нещо, което особено силно вълнува ума на златотърсача, което разиграва във въображението му картини за огромни богатства и лукс, това е мечтата по големите самородни късове злато.
01. Знаменитият “Желаният непознат” с тегло 71,1 кг.  02. Голям самороден къс злато ''Плочата на Холтерман''.jpg
От Австралия до Аляска, от джунглите на Бразилия до залежите на Папуа-Нова Гвинея, и просто по всички краища на света, няма по-добро средство за изявяване на най-приятните и най-отвратителните човешки черти, отколкото златото.
Както някой беше отбелязал някъде, човек може да изпусне сто доларова банкнота и къс злато само за 10 долара, но за златото той ще се наведе с такава енергия и страст, сякаш парите никога не са съществували, а къса злато представлява огромна ценност.
03. Голям самороден къс злато “Желаният”, 68.4 кг., Минна компания Red Hill, Ballarat, Виктория.jpg
Не е много трудно да си представим защо самородните късове злато са толкова желани за тези които ги търсят, ако вземем в предвид размерите на някои екземпляри: знаменитият “Желания непознат”с тегло 71,1 кг.; големия самороден къс злато «Плочата на Холтерман» с общо тегло 235,5 кг заедно с кварца и злато“само” 83,2 кг.; “Желания” тежащ 68,4 кг.; също така "Blanche Barkly" 54,3 кг; “Ръката на съдбата” тежащ 27,2 кг. И да не забравим да споменем за наскоро открития в Бразилия “Голиат” с тегло 50,5 кг., а също така и за най-голeмия самороден къс злато открит съвсем неотдавна в Монголия, чието тегло не се съобщава засега.
04. Голям самороден къс злато “Ръката на съдбата”, 27.2 кг.  05. Голям самороден къс злато от музей в Аляска.jpg
ГОЛЯМАТА УБЕДЕНОСТ
В началото на ерата на добива на злато в щата Виктория в Австралия (19-ти век), съществувало силното убеждение, че самородния къс злато, който китайски търсач намерил, може да се конкурира с “Желания непознат”. Дълго време се е твърдяло, че това "чудовище" било купено от голяма група хора, живеещи от другата страна на планетата. Впоследствие обаче, теглото на този къс самородно злато било оценено само на малко над 31 кг.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-----------------
ОКОНЧАТЕЛНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО
Беше напълно потвърдено, че теглото на една от няколкото скорошни австралийски находки в района на билото на Пиринеите (планина във щата Виктория), е равно на 31 кг. Други две, намерени в района на град Maryborough, щат Виктория, тежат 28 кг. и 13 кг. съответно. Самородният къс злато от Яндоита (Yandoita) е с тегло 56,1 кг.
Въпреки факта, че австралийската земя е изключително богата на самородно злато, много забележителни находки са били намерени и в други части на света.
06. Злато от мината в Round Mountain, Невада   07. Голям самороден къс злато от пустинята Мохаве, Калифорния.jpg
Големи късове самородно злато са били открити в Южна Африка (ЮАР), Русия, Бразилия, Нова Гвинея, САЩ. И въпреки, че те не са толкова големи, в сравнение с австралийските екземпляри, тяхната способност да възпламеняват въображението не е никак по-малко. Дори на Соломоновите острови, местните хора редовно намират 300-грамови късове самородно злато. Също така, впрочем и в Нова Гвинея, където нови находища се откриват непрекъснато, а за да повярвате в какви количества се намират късовете самородно злато, трябва да видите това сами и на място. Обаче, смелите златотърсачи трябва да знаят и за беззаконията, които понякога се вършат в слабо развитите страни.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-----------------
ПРОИЗХОД НА САМОРОДНИТЕ КЪСОВЕ ЗЛАТО
Смята се, че самородните късове злато "растат" в земята: ерозирало парче злато от рудните жили (например, с размер от 100 грама) "привлича" малки частици от същия метал от почвата и от богатите на минерални вещества разтвори на подземните води.След това тези частици по някакъв начин се присъединяват една към друга, образувайки постепенно самородните късове злато с размерите, които виждаме днес.
08. Стогодишен голям самороден къс злато от Аляска  09. Голям самороден къс злато от Гладстон, Куинсланд, Австралия.jpg
Произходът на тази теория вероятно се дължи на миньорите от миналото: по време на търсенето и проучването на рудните жили, разположени в съседство с богати разсипи на злато (на които често намирали самородните късове злато), миньорите никога не се натъквали на големи екземпляри от тях в жилите. Това ги накарало да вярват, че златото във форма на късове произлиза не от рудните жили, а "израства" на естествените находища в резултат на някаква форма на химическа реакция.
Днес знаем, че златото действително може да “расте”, затова е разбираемо как старите златокопачи са могли да стигнат до това заключение. Има много зарегистрирани находки на злато в кристална форма "израстнало" в някои карбонатни образувания.
Много екземпляри са били намерени в дълбоките златни залежи близо до град Балларат (Ballarat). Дори ведъж в лабораторни условия злато е било “нараствано” с използване в качеството на катализатор процес на кристализация на ядро, основано на въглерод.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––----------------
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София

Re: Самородните късове злато, откъде идват те

Мнениеот redshift » Нед Сеп 30, 2012 3:51 pm

ДОКАЗАТЕЛСТВО НА ТЕОРИЯТА ЗА РАСТЕЖА
Като доказателство на теорията за "растежа" се разглеждат такива места като Nuggety Gully в Данолли (Dunolly) или Блекууд (Blackwood) – в рудните жили на тези златни залежи, златото се намирало само под формата на малки частички. В същото време на повърхността били намерени множество самородни късове, някои от които били с тегло от 3 кг. и нагоре.
Също така рудната жила “Black Dog”в Молиагул (Moliagul) Австралия, недалеко от която е бил намерен знаменития “Желания непознат” не дала нищо повече, което поне малко от малко да напомня за това “чудовище”.
Други доказателства на теорията за "растежа" бил факта, че самородни късове злато, намерени на разсипите, били с малко по-висока проба, отколкото образците от съседните рудни жили. Например, златото на късовете, от разсипите имало проба 97%, а при късовете от рудните жили, пробата била по-ниска. Единственото обяснение на този факт било, че самородните късове трябвало да “израстват”.
08. Стогодишен голям самороден къс злато от Аляска  09. Голям самороден къс злато от Гладстон, Куинсланд, Австралия.jpg
ПО-НОВИТЕ ТЕОРИИ
Други, по – правдоподобни теории предполагат, че златото в рудата се е образувало първоначално във вид на V-образни формации. Това означава, че когато металът първоначално се е сформирал, най-богатите части на жилите са се намирали на повърхността, или много близко до нея. По късно няколко стотици метра, или няколко километра от повърхността е ерозирала и е била напълно разрушена от времето. Така около две трети от горната част на V-образната формация е разрушена много отдавна и сега ние наблюдаваме само това, което днес е останало. А разрушения материал, свличайки се по склоновете е образувал делувиални (свлачишни) златоносни сипеи в подножията им. Валежите през вековете образували реки, които прорязвали тези склонове и с буйните си води сформирали алувиални (отложени, наностни) скални наноси по долната част на речната мрежа, богати на злато и на други минерали.
10. Голям самороден къс злато от река Лена, Русия  11. Голям самороден къс злато от Аляска.jpg
Големите самородните късове злато могат да се формират не само в многочислените рудни жили, размерите на късовете в които не съответстват на разсипите, но и в по-малки странични прожилки – “крила”, прилежащи странично на главното рудно тяло. Тези странични прожилки действали като своеобразни филтри, захващайки и пропускайки през себе си обогатените със злато горещи разтвори, проникващи през рудно тяло. Изтичайки през “крилата”, разтворите отлагали в тях големите самородни късове.
По-голямата част от големите самородните късове са се образували не в големите жили, а в малки богати прожилки, много близко до повърхността. Тези прожилки също са част от V-образната теория за произхода им, в съответствие с която разкриващите се днес на повърхността златоносно орудени пласта са остатък от голям, богат златоносен източник в далечното минало. Преди да започне разрушителното действие на ерозията, V-образните жили съдържали високо пробно злато в своите горни части и по-ниско пробно в долните си части.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––----------------
ДУЗИНА РУДНИ ЖИЛИ
Говори се, че на много рудни жили действа следният принцип: колкото по-дълбоко копаеш, толкова повече се увеличава минерализацията. Поради тази причина добиването на златото става все по-сложно и едва ли си струва усилията. Още повече, че най-високопробното злато било в горните части на жилите. В подкрепа на на V-теория също си струва да се отбележи, че още в самото началото на историята по извличането на златото, в съседство с удивително богати златни залежи били намерени дузина рудни жили, но те или спирали на дълбочина само от няколко метра, или ставали толкова бедни, че успешната работа по тяхната разработка не можело да се гарантира. Намерените жили били само остатъка от някогашни богати рудни системи, вече унищожени от ерозията.
14. Голям самороден къс злато от планините Kuskokwim на централна Аляска.jpg
Ето няколко факта: от десетте намерени най-големи самородни късове злато в състава на 6 от тях влизал кварц. В уникалния “Желания непознат” се съдържал 27.2 кг кварц, който бил отстранен заедно с някои други примеси и сегашното му тегло от 71,1 кг е само на златото в него. В големия самороден къс злато «Плоча на Холтерман», открита през 1872 година в Австралия, и тежащ 235,5 кг с кварца, златото е “само” 83,2 кг.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––----------------
ВИДИМИ СЛЕДИ ОТ ЕРОЗИЯ
Откриването на големи количества самородни късове, които имат ясни следи от ерозия, ни навежда на мисълта, че вместо да “нарастват” (както се предполага в "старата" теория), има обратен процес. Дребното, практически кристално злато, което понякога съпътства късовете в околната кал и седименти, е най-вероятно еродирало от тях.
15. Най-голямият самороден къс злато, Zaamar, Монголия. Теглото не се съобщава..jpg
15. Най-голямият самороден къс злато, Zaamar, Монголия. Теглото не се съобщава..jpg (103.21 KiB) Прегледано 9228 пъти
Защо Австралия е лидер по броя на самородните късове злато (страната дължи това звание заради находките, преди всичко, в щата Виктория)?
Практически същия въпрос може да бъде зададен и за залежите на въглища в Куинсланд, желязната руда и диамантите в Кимбърли, както и нефта в Близкия изток! Отговорът на този въпрос, поне засега, не ни е известен, тъй като всичките признаци, от които можем да разберем този отговор отдавна са разрушени от времето.
=================================================================================================================
Настоящата статия е превод на статия от списание Golden Times, Vol.2 Issue 6, Spring 2009. Автор: Brett Turner
http://www.goldpanning.eu/storage/1247475504_sb_gt_spring_09.pdf
Снимките са свалени от Интернет, обработени са допълнително и са добавени от мен.
Нямам авторски претенции нито за статията, нито за снимките към нея.
Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София


Назад към Самородно злато

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове
cron