Собствено Търсене

Уреди за промиване на речно злато

Уреди за промиване на речно злато

Мнениеот redshift » Пет Сеп 21, 2012 11:27 am

КАКВО Е УЛЕЙ ЗА ПРОМИВАНЕ НА ЗЛАТО И КАК РАБОТИ УЛЕЯТ
Улеят за промиване на злато се използва в поточетата и реките, за да се отдели златото от чакъла и пясъка. Той се произвежда в няколко дължини от 76 см. до около 130 см. Очевидно, колкото е по-голям, толкова повече материал може да се промие с него. Също така ще трябва да се почиства по-рядко. Но пък е обемист и по-тежкък, отколкото малък улей. Някои улеи дори могат да се сгъват на две, за да заемат по-малко място при транспорта.
Днес улеите обикновено са изработени от алуминий или пластмаса. Алуминиевите са по-трайни, отколкото пластмасовите, но могат да бъдат повредени или огънати при работа между камъните в реката. Пластмасовите, макар и не така трайни като алуминиевите, издържат повече и са по-леки. Пластмасови улеи обикновено нямат килим. Те използват или монолитни ъгълници или отляти капани в леглото на кутията за улов на злато. Почистването е бързо и лесно, и не се изисква разглобяване. Разбира се, 120 – 130 см. улей съвсем не е играчка. Той е много ефективен и достатъчно лек, за да се пренася лесно.
6. Улей за промиване на злато.jpg
Улеят за промиване на злато е като дълго корито, което е отворено в двата си края. В него са монтирани ъгълници, разположени равномерно по цялата му дължина, обикновено на всеки няколко сантиметра, перпендикулярно на надлъжната му ос. Ъгълниците са малки пречки за водния поток, но те създават вихри във водата, която тече през улея. По-тежките материали, като магнетита и златото се отлагат на дъното на улея зад ъгълниците. В началото на улея може да има и по-широк пристъп за увеличаване на водния поток. Всичките ъгълници са заварени към две носещи ивици и тази конструкция прилича на стълба. Тя се монтира към улея с две гайки и лесно може да се отдели. Под нея има тънка изкуствена тъкан, наречена миньорски мъх или килим. Това е рехава тъкън с множество примки, с голямо въздушно пространство между тях. Те прихващат и най-дребните златинки, като създават собствени водовъртежи.

Улеят обикновено се поставят в поточе или река така, че водата да преминава през него и се затиска отстрани с плоски камъни, са да се задържи на дъното. Необходимо е да има лек наклон надолу, около 2-3 см. за всеки 3 ъгълници, така че водата да тече достатъчно бързо през него, за да отмие по-лекия чакъл и пясък, но не толкова бързо, че да отмие златото. Една добра визуална мярка за правилната скорост на водата е образуването на "балон" над всеки ъгълник. Наклонът на улея и съответно скоростта на водата през него се регулира, чрез повдигане на предната му част с подходящ плосък камък. Притокът на вода може също така да се регулира и чрез поставяне на голям камък в предната част на шлюза, за да насочат част от водата около него. Тези корекции на наклона се правят няколко пъти докато не се получи правилното положение, при което черният концентрат започне да се наслагва на дъното зад ъгълниците.
7. Как работи улеят.jpg
Материалът за промиване се насипва в предната част на улея където водата влиза. Той се събира в кофа, върху която е поставено решето, за да се отделят придварително по-едрите камъни. Те се премахват с ръка, а малките камъчета и пясъка, ще бъдат измити.
В началото на работата целият улей се запълва с дребни камъчета и пясък. Но след известно време този лек материал бавно ще се премества към края на улея и ще бъде отмит от течащата през него вода. Той образува нанос от пясък и камъчета във водата зад улея, който трябва редовно да се почистват, или улеят да се премества нагоре по течението.
Принципите, които се използват при работа на улея са два. Първо, създава се водовъртеж зад всеки ъгълник, което води до временно намаляване скоростта на водния поток, а оттам и спад на налягането. Поради това, тежките фракции на материала, който се промива и който се движи заедно с водата се отлагат на дъното на улея, веднага след ъгълника. На второ място, тъй като ъгълниците са разположени на няколко сантиметра един от друг, те действат като поредица от малки капани, които спират придвижването на тежкото злато и магнетита и им пречат да бъдат отмити от улея.
8. Детайли на улея.jpg
Обикновено повечето от заловените злато и магнетит ще се зад първата двойка ъгълници. Това е така, защото и златото и магнетита имат много високо относително тегло и падат бързо на дъното на улея. Съвсем малките златинки може да успеят да прескочат още няколко ъгълника, преди да се утаят. Важно е скоростта на водата да е така регулирана, че между последните няколко ъгълника да няма злато. Ако откриете злато в края на своя улей, със сигурност сте загубили известна част от него. Водата през улея е била прекалено силна.
Накрая разстоянията между ъгълниците се запълват с черния концентрат. Той се състои от магнетит и злато. Така промитата черна фракция (концентрата) може да се транспортира до дома, където след изсушаване, с магнит се отделя черния прах (магнетита) от златото. Добре е времето, прекарано на реката да се използва, за да бъде добит повече концентрат.
Всеки път, когато улея се почиства, конструкцията с ъгълниците се отделя, килима се изплаква в кофата с вода, а шлюза се поставя в кофата и се облива отгоре, за да се събере целия концентрат. Колко често ще се почиства зависи от това, дали е необходимо по-често да се знае какво е добито. В противен случай, с улея може да се работи доста време, преди да бъде почистен.
9. Конструкция на улея.jpg
Начинът, по който се разбира дали нещата вървят добре или не, е златото да се намира до ъгълниците от предната част на улея. То трябва да бъде в първата му половина. Един от начините това да се знае, е да се направи килима от две части, съединени последователно. Всичкото злато, следва да бъде в първия килим, а трябва да няма почти нищо във втория.
Има улеи за промиване на злато, които са разделени на четири секции. Ако работите с такъв и за да сте сигурни, че всичко върви добре, промийте със ситото съдържанието на последната секция, за да се уверите, че там няма нищо. А за да видите какво сте добили, се промива първата част.
Улеят за промиване на злато и особено драгата спадат към “тежката артилерия” на златотърсача и се използват на места, които вече са проучени предварително и за които се знае със сигурност, че има злато.
Улеите за промиване на злато са чудесен начин да започнете търсене в свободното си време. Те са сериозна част от оборудването и са дали много от златото през годините.
=================================================================================================================
Снимките са свалени от Интернет, обработени са допълнително и са добавени от мен.
Нямам авторски претенции нито за статията, нито за снимките към нея.
Вижте също така статията “Пособия за промиване на речно злато” http://bg-draga.com/viewtopic.php?f=67&t=1976
Георги
Последна промяна redshift на Пон Окт 01, 2012 1:35 pm, променена общо 1 път
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София

Re: Уреди за промиване на злато

Мнениеот slitak » Пет Сеп 21, 2012 12:05 pm

Георги, здравей,
Радвам се че публикуваш интересни материали y8y8y8
Ще се пукна от любопитство какво има на изрязаните втори снимки.Няма ли възможност да се се видят като самостоятелни след първата.
Благодаря за усилията ти преди и сега да ни изненадваш с интересни преводи.
r54wt43
Аватар
slitak
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Фев 28, 2012 2:15 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Уреди за промиване на речно злато

Мнениеот redshift » Нед Сеп 30, 2012 2:30 pm

slitak
..."Ще се пукна от любопитство какво има на изрязаните втори снимки.Няма ли възможност да се се видят като самостоятелни след първата..."
Здравейте slitak,
Изпращам Ви исканите снимки:
Драга 01 - Детайл от фабрична драга.JPG

Драга 02 - Любителска драга в действие.jpg
Това е любителска драга на която правят тест как работи. Материалът за промиване е кварцов пясък, смесен с малки оловни топчета (съчми от ловен патрон). Теста се повежда в къщи.
Драга 03 - Любителска драга в действие.jpg
Снимката показва крайният етап от теста. Съчмите се виждат, макар и малко трудно, в решетката. Между ъгълниците има все още много пясък, което показва, че промиването не е проведено до край. Това е напълно разбираемо, нали водата за промиването минава през водомера и навърта сметката!
Драга 04 - Детайл на фабрична драга.jpg
Драга 04 - Детайл на фабрична драга.jpg (76.19 KiB) Прегледано 12696 пъти
Детайл от фабрична драга с ъгълниците, две оребрени килимчета и миньорския мъх в синьо. Добре се виждат бримките на мъха.
Снимките в статията ги изрязах, за да се акцентира само на най-важното (според мен).
Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София


Назад към Самородно злато

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове