Собствено Търсене

Да добиваш злато в Австралия е просто!

Да добиваш злато в Австралия е просто!

Мнениеот redshift » Пет Сеп 21, 2012 11:43 am

ЗА ЛИЦЕНЗИТЕ
В Австралия всеки човек може да добива злато, след като получи лиценз за частен добив. Всеки австралийски щат издава свой лиценз.
Така например, в щата Виктория, който е най-богатия на злато щат, лиценза се издава за 2 години, в други щати се издава за 1 година, а има и такива, в които лиценза е пожизнен. Лицензът се издава в рамките на няколко минути след заявката. Стойността на леценза е различна – в щата Куинсланд е 60 $ (австралийски) за година, в щата Виктория двугодишен лиценз струва 30 $. Лиценз може да получи не само жител на Австралия, но и всеки човек, който се намира легално в страната, в това число и туристите.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––----------------
ЗА ПРАВИЛАТА
Правилата за добив на злато също са различни в различните щати. В щата Виктория не може да се използва дори минидрага, а пробите трябва да се вземат само с лопата. В щата Куинсланд драгите са разрешени, но в някои реки има крокодили, затова трябва да се работи с повишено внимание. Заслужава да се отбележи, че крокодилите не се виждат през деня и можете да работите по цял ден във водата, взимайки проби от дъното на реките. Но през нощта, когато отидеш на брега на реката, цялата повърхност на водата е в червени светлини – това са светещите в мрака очи от гладните хищници.
Работата с металотърсач е разрешена във всички щати. Трябва, обаче да зариваш след себе си ямите, които си изкопал. Има и някои други ограничения. Например, не можеш да разкопаваш местата за поклонение на аборигените, а добив на злато в резерватите е забранен. Някои щати
имат ограничения за теглото на оборудването – до 20 кг.
Всичкото злато което си добил е твое. Само в щата Нов Южен Уелс не е отменено старото ограничение - не можеш да добиваш повече от 30 грама злато за 48 часа.
Златото не може да се изнася от страната, но цялото намерено тук злато можете спокойно и законно да го продадете. Има пунктове за изкупуване на златото, има и частни изкупвачи на злато. Ако златото, което предлагате за изкупуване е много, то цената му е близка до борсовата цена.
Някои интересни самородни късове злато могат да продадат на значително по-висока от борсовата цена, само дето е много трудно да се разделите с тях.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––----------------
КЪДЕ И С КАКВО ДА СЕ ТЪРСИ
Самородни късове злато, при това със значително тегло постоянно се откриват в Австралия. Тук е нормално да намериш самороден къс злато с тегло от няколко стотин грама до няколко килограма. Мечтата на всеки златотърсач тук е да намери още по-голям. Във всяко селце, разположено в златоносен район, има музей, където е изложен на показ голям къс самородно злато намерен наблизо с тегло 40 или дори 60 килограма.
В наши дни търсенето на мечтаното златото тук се прави с металотърсачи. Лекодостъпните места, разбира се, вече основно и отдавна са прослушани. Но като се търси на места, достатъчно отдалечени от пътната мрежа, и при познаване на терена, с помощта на съвременен металотърсач с висока степен на дискриминация, който позволява използването на монобобина при висока минерализация на почвата, самородни късове злато постоянно се намират, точно както и преди. Да се търси в тукашните места е много просто, тъй основно терена е равнинен, с редки дървета и невисоки скални образувания.
Руслата на реките и потоците напълно са прекопани от златотърсачите от миналото, въпреки това любителски добив се провежда и до днес.
Като цяло в Австралия има много интересни места за любителите. Страната е огромна и е приблизително равна на територията на Сибир.
Местата са изключително разнообразни и навсякъде имат свои особености, зависещи в това число и от сезона. При население от около 20 милиона души на тази огромна територия, повечето хора живеят в градовете, затова е сравнително лесно да се намерят слабо изследвани участъци за любителско търсене на злато.
В района на Златния триъгълник (Ballarat, Wedderburn, Bendigo) древните планини са почти напълно разрушени от въздействието на ерозията в продължение на милиони години. Останали са хълмове, плътно покрити с кварц. Това място се смята за най-голямото находище на самородно злато в света. Златото там лежи практически на повърхността. В по-старите времена тук е имало златотърсачи, наричани rain diggers. Те са вървяли по склоновете след дъжд са събирали откритите от дъжда самородни късове злато.
В югоизточната част на щата Виктория условията са съвсем други. Голям планински масив е целия нарязан от реки и ручеи. Множеството труднодостъпни места са слабо проучени. Индустриалният добив на злато е забранен, защото австралийците си пазят природата. Тук има места, където човешки крак изобщо не е стъпвал. С помощта на металотърсач може да се намери добро злато като се гмуркаме в реката с маска и шнорхел и го изкопаваме от пукнатините на скалите с отверка.
Освен голяма река Мъри с притока си Дарлинг, другите реки са малки и пресъхващи, поради горещия и сух климат. Западната част на Австралия е платовидна, средната част e равнинна, а източната е планинска.
В Австралия има изключително много пустини — голямата пустиня Виктория, Голямата пясъчна пустиня, пустинята Гибсън, пустинята Танами, пустинята Симпсън. Всички пустини са разположени в западната и централна част на Австралия.Климатът в северна Австралия е субекваториален, с дъждовен и сух сезон и високи температури през цялата година. В централната част климатът е пустинен, горещ и сух.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––---------------
КАК ДА РЕГИСТРИРАМЕ СВОЯ УЧАСТЪК
При намирането на добра жила, подходяща за промишлено производство (в повечето територии то е разрешено) можете да регистрирате своя участък и да го вземете под аренда от държавата за необходимия срок – до двадесет години с право на подновяване. Самата аренда практически нищо на струва, но ще трябва да платите за последващата рекултивация. Тази сума зависи от особеностите на производството и местността и за лиценза за добив. Тя е между 2000 до 4000 долара за малка фирма. Австралия е заинтересувана от увеличаване на производството на злато, затова лиценз може да получи не само местен жител, но и чужденец. След това можете да започнете сам производство, или да продадете на
търг правото си на аренда върху регистрирания участък. Ако сте чужденец трябва да си заявите бизнес-виза, като наличието на регистрирания на ваше име участък е основание за получаването и. След две години работа можете да получите виза за постоянен жител, а след още две – гражданство.
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––---------------
ЗА ЗЛАТНИЯ ХАРАКТЕР НА АВСТРАЛИЙЦИТЕ
Съвременна Австралия е построена в значителна степен за сметка на златото, добито в миналото от златотърсачите. Тежката издирвателска работа е наложила на хората своеобразен отпечатък. Тук е особено силна взаимопомощта, без която, както можем да се досетим, в по-ранните години не е било възможно да се оцелее. Това понякога води до забавни случки – ако видите в самолета човек, който не сяда до тогава, докато не помогне на всички свои съседи да поставят ръчния си багаж на мястото му, то това най-вероятно е австралиец. По пътищата, както правим и ние, мигат с фаровете, за да предупредят за проверка на скоростта. Тук не е прието да се чукаме с пръст по челото, за да изразим мнението си за другия. Тук не е прието да се лъже. Австралийците се усмихват наистина искрено. Когато трябва да се постига обща цел, хората бързо се обединяват.
Потомци на каторжници и златотърсачи, със силен и свободолюбив дух, австралийците в по-голямата си част недолюбват властта и не и се доверяват. Макар, че правителството много се старае да прави (именно прави, а не говори, че прави) всичко, за да им се понрави. Тук чужденеца така и не може да свикне към отношението на полицая, чиято искренна задача е действително да ти помогне и да те защити, а не да те наругае и назидава без всякакъв повод. Интересното е, че в тази високо развита държава народа живее, на първо място не по законите, които той традиционно много не уважава и може да ги нарушава, а по неизтребимите обществени понятия, сформирани в златните отминали времена.
И всичко това е въпреки факта, че законите са естествени, логични, разбираеми, и отговарят на интересите на народа.
=================================================================================================================
Настоящата статия е превод на статия от списание Золотодобыча, №133, Декември, 2009 г, автор Литовский К., Мелбърн, Австралия.
Докато я превеждах, кой знае защо, в главата ми непрекъснато се въртеше нещо отдавна прочетено и забравено, дълбоко заровено под повърхността на реалностите от сегашния ни “живот”. В онези, отминалите назад времена, полушепнешком си споделяхме вица, че нашия живот е жизнь, а този на западняците бил лайф. Но не за това е думата сега.
Случило се така, че делегация от Африка посетила САЩ, а може и да е било Канада. В свободния ден ги завели да видят Ниагарския водопад. Всичките застанали като вкаменени, гледат, не говорят и не си тръгват. Местните поизчакали, поизчакали и накрая ги подканили да влизат в колите, че има още много за гледане. “Нека погледаме още малко, още малко да почакаме” им отговорили. “Но защо и какво да чакаме?” ”Свършекът” им отвърнали. А когато им обяснили, че водата тече така вече от няколко милиона години и няма свършване, в сърцата на хората за първи път се появило съмнението в своя Бог.
Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София

Назад към Самородно злато

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове
cron