Собствено Търсене

Търсене на злато с металотърсач

Металотърсачите и търсене на злато с тях в Австралия

Мнениеот redshift » Пет Сеп 21, 2012 11:59 am

За търсенето на злато с цел развлечение и отдих, най-добрия избор е металотърсача. Това се дължи на неговата портативност, сравнително невисоката цена, а също така и на достъпността на този вид златодобив, без да е необходимо снабдяването с лиценз. Използването на металотърсача се определя от органите на държавно управление като “даващо малък ефект”. Разбира се, важно е все пак внимателно да се изучи законодателството на щата, в който ще работите с металотърсача, за да разберете дали е необходимо разрешение за използването му. Цялата тази информация можете да получите на официалните сайтове на правителството на щата.

Технологията на много ниски честоти на “предавател – приемник” (VLF/TR)
До 1995 година при металотърсачите се използваше технологията на много ниски честоти на “предавател – приемник”. Такива устройства търсеха успешно само на малка дълбочина. Този недостатък се обясняваше с факта, че почвата в страната като цяло и в Западна Австралия в частност, има висока минерализация. Коренните местонаходища на този щат се характеризираха с голяма концентрация на желязо и други метали, което създаваше многочислени трудности при работа с VLF/TR металотърсачите, които по тази причина бяха способни да откриват златото само на много малка дълбочина.

Технологията на импулсната индукция (pulse induction)
В 1995 година австралийската компания «Minelab» разработи и представи нова, подобрена технология за работа на металотърсачите. Това беше технологията на импулсната индукция с помощта на която по цялата страна бяха открити хиляди унций злато.
Тази технология – PI (pulse induction) решава проблемите при работа в почвите с висока минерализация. Сигналът, излъчен от предавателя пробива през желязото и солите му, което позволява да се провежда търсене на по-големи дълбочини, отколкото с устройствата от предишните поколения. По този начин, местата, които вече бяха отработени, отново бяха обходени от златотърсачите с новите металотърсачи и беше открито още злато, заровено на по-голяма дълбочина. Както се оказа, старите местонаходища се разпростираха на значително по-голяма територия, отколкото се знаеше преди, а нови залежи бяха открити в съвършенно непокътнати преди места.
Така технологията PI (pulse induction) прибави нова навивка в спиралата на “треската за злато”. Увеличената дълбочина на търсене и все по-увеличаващата се ефективност на устройствата при намирането на това, което преди се смяташе за недостъпно, донесе своя урожай от нови самородни късове злато от местата, където преди златото даже не се търсеше.
Опитните търсачи успяваха да си покрият разходите за металотърсача само до няколко седмици след покупката му. Всички бяха удивени от това, че любители намират злато на места, които професионалистите отдавна бяха напуснали и отписали. И всичко това само с помощта на един съвременен металотърсач в ръката.
Към допълнителното оборудване може да се отнесе и добрата, качествена кирка, а също така и следните няколко необходими неща, които златотърсачът е длъжен да има: GPS навигация, добро спортно облекло, удобни цели обувки, шапка и слънцезащитен крем.

Как да почистим находката
Златото може да бъде намерено в различни форми, но за намереното с металотърсач са характерни две негови форми – самороден къс злато и
“образец”. Образецът е злато, отложено в коренната порода, кварц или железна руда. Късовете злато много често са покрити с пръст и за да ги продадете, ще трябва предварително да ги почистите.
Като начало можете да започнете с четка за зъби и разредена течност за миене на съдове. По този начин ще отмиете практически цялото замърсяване от своята находка. След това първо почистване сложете златото в същия разтвор за няколко часа и след това го изчеткайте отново. Използвайте само четка за зъби и само с меки косми, в противен случай може да повредите къса самородно злато, което е меко и може лесно да бъде надраскано. Ако петната и замърсяванията не се отстраняват, използвайте специализирани почистващи препарати, които също можете да купите в магазините.

Да оставим всичко, както си е
В повечето случаи е по-добре да оставите образеца в първоначалното му състояние. Желязната руда, разположена на къса, често само подобрява външния вид на златната находка, а вида на ярко блестящия метал на фона на снежно – белия кварц е просто очароващ. Така че, обмислете добре и не бързайте да почиствате образеца, а го оставете по начина, по който е създаден от природата. Може да се случи и така, че златото, съдържащо се в породата, да не изглежда особено привлекателно. В този случай е по-добре да се разбие скалата, да се извади златото и то да се претопи.

Да продадем златото, или да го оставим за себе си
В Австралия владеенето на злато или продажбата му се считат за напълно законни. Във всеки щат могат да се намерят няколко дилъра, които са готови да купят намерения от вас скъпоценен метал, най значимите от които са компанията «Перт Минт» (The Perth Mint) и техните партньори. Политиката на правителството в това отношение е достатъчно либерална и насочена към улесняване усилията и иниациативата на гражданите.
Но можете да оставите златото и за себе си. Много често от самородните късове се правят различни украшения, които стават след време семейни реликви. Нима не е приятно човек да разказва на внуците си как и къде точно е намерил този именно къс злато! А да направите украшението можете или сами, като си купите необходимите за това принадлежности, или като го поръчате при ювелир.

Съвети към златотърсачите
За да получите разрешение (ако е необходимо) за този начин на златодобив, който вас ви интересува, свържете се с правителствените отдели на щата. Там имат цялата необходима информация и са добре запознати с трудностите, с които се сблъскват хората без опит. В природата работете само по този начин, за който имате лиценз. Не е необходимо някой да ви контролира – дръжте се коректно, за да можете да очаквате коректност и към себе си.
1. Убедете се, че имате разрешение за провеждане на своята дейност на тази територия, към която отивате. Ако е необходимо се свържете с арендаторите, за да получите достъп до конкретно място.
2. Не се стеснявайте да се обърнете към минните компании за разрешение да се занимавате с добив на техна територия. Обикновено в компаниите с интерес се отнасят към такива предложения: в замяна на даденото ви разрешение, ще бъдете помолени да съобщите местата, в които сте намерили злато.
3. Ако поискат от вас да напуснете конкретна територия, вежливо помолете да представят доказателства за владение на тази земя.
4. Когато работите с металотърсач, изкопавайте всяка находка. Това, което със сигурност прилича на консервена кутия, заровена в земята, може да се окаже самороден къс злато, когато го изкопаете.
5. След всяко разкопаване, непременно следва зариване на ямата, колкото и малка да ви изглежда тя.
6. Не се заблуждавайте, че щастието ще ви се усмихне широко още в първия ден. Това, разбира се, се случва, но само в сънищата и в разговорите на чашка с колегите.
7. Постарайте се да разберете хората, за които удоволствието от гледката наоколо, от работата по търсенето, от трепета на очакването е на по-преден план от самото злато. За тези хора забогатяването е абсолютно сигурно – не финансово, разбира се, а духовно.
8. Наслаждавайте се и получавайте удоволствие от това, което правите.
=================================================================================================================
Вижте също и статията “Да добиваш злато в Австралия е просто!”
http://bg-draga.com/viewtopic.php?f=43&t=1956
Настоящата статия е преводна. Полезно е да се знае как стоят тези неща в другите страни.
Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София

Търсене на злато с металотърсач

Мнениеот redshift » Пет Сеп 21, 2012 12:16 pm

Вместо въдици – металотърсач. Какъв интересен семеен отдих.jpg
Вместо въдици – металотърсач. Какъв интересен семеен отдих.jpg (105.37 KiB) Прегледано 5326 пъти
След като прочетох за един самороден къс злато на стойност 1 000 000 долара, открит в Австралия с помощта на металотърсач, аз се запалих по тази идея. В тази статия, която напълно ме очарова, се разказваше за цяла купчина злато, открити с метални детектори. След серия подобни публикации, които аз вече следях, един от тези прибори се появи в моя “непременно да купя” списък и през 1988 г., най-накрая си поръчах моя металотърсач от известна компания за производство на металотърсачи.
В наръчника към моя чисто нов металотърсач беше казано, че с негова помощ всички мои мечти ще се сбъднат! И така, след многото години, изминали оттогава, мога да споделя с вас добри новини. Може напълно да потвърдя, че това странно изглеждащо приспособление наистина работи! За времето, в което се занимавах с търсене на злато с металотърсача, аз намерих няколко забележителни съкровища, равни на който има много малко в страната!
Първо, мисля, че трябва да обясня думата "съкровище". Под това аз разбирам всичко, което е скрито или под земята или под водата.
Ако все още нямате засега вълнуващата възможност да намерите лъскаво парче злато в малка скална пукнатина или стари монети, погребан под слой от борови иглички в страни от пътя, вие съвсем лесно можете да се научите да цените и другите находки.
Откриването и изкопаването на някои прости обекти, независимо дали това е стара железна кутия за тютюн, конска подкова или останки от стар емайлиран тас, принадлежат към моето разбиране за удоволствие от търсенето. Купчината стари ръждясали кутии зад отдавна забравените миньорски хижи, металните късове в камъчетата, ми напомнят за тези, които преди нас са преминали по "златната" пътека. Някои ловци наричат такива предмети "фалшиви писъци", но аз се научих да ги ценя като интересна частица от вчерашния ни ден.

Първото нещо, което трябва да направите, преди да започнете да се обучавате да работите с металотърсача, е внимателно да прочетете инструкциите за ползване на производителя. Запознайте се с всички характеристики на вашия модел. За да постигнете най-добри резултати при работата със своя детектор, изучете добре инструкциите за неговата употреба. Съветвам ви да не тръгвате към полето до момента, в който не сте разбрали и изучили всички негови характеристики и качества, дори това да ви отнеме известно време. Методът “проба – грешка”, макар и широко използван, отнема много повече време.
Най-доброто място за запознаване с новия си металдетектор може да бъде добре познатата ви територия близо до дома. Но е необходимо да се убедите, че сте избрали за своите експерименти земя, в която няма зарити кабели на електрозахранването, стоманени водопроводни тръби , телефонни кабели и друго такова подземно стопанство. На не много голям участък можете да си направите добър тест: на различна дълбочина от 5 до 25 см закопайте няколко метални предмета, например, пирон, смачкано на кълбо алуминиево фолио, метална лъжица, една или няколко монети, златен пръстен. На по-голяма дълбочина от 40 до 60 см заровете стоманена кофа за вода.

За да маркирате местата, където са скрити тези неща, можете да използвате малки парченца разноцветна тъкан, прикрепени към пръчка. Отбележете дълбочината, на която са били заровени обектите! След това можете да започнете да сканирате земята, слушайки сигналите на своя металотърсач. Ако слушате много внимателно, скоро ще се научите да правите разлика между различните тонове, които са характерни за различните метали. Постепенно може да се научите да разпознавате по звука дълбочината, на която се намира обекта. Всичко това ще направи вашия курс на обучение още по-интересен и сложен. Разбира се има металотърсачи, които автоматично определят метала на предмета и приблизителната му дълбочина, но моя не беше такъв.
Като се запасите с търпение, пробвайте да търсите както изцяло метални предмети, така и такива, направени от метал и друг материал. За постигане на най-добрите резултати, сложете слушалките на ушите си. Следвайки инструкциите, използвайте и автоматичната и ръчната настройка на прибора. Работете с тях, докато не изучите всички нюанси на работата му. Продължете с ръчния режим, докато не настроите уреда максимално добре. Металотърсачите са най-чувствителни именно на ръчен режим, но тогава са и най-нестабилни.
След като се запознаете с всички функции и се научите добре да разпознавате различните видове метал по издавания звук, може с пълна увереност и надежда да отидете в природата и да изпитате детектора в "бойни" условия. Разбира се, има известна разлика в звука при един и същ предмет и на една и съща дълбочина, но единия стоял в слегналата се и добре утъпкана от годините почва, а другия току що закопан. Разпространението на електромагнитните вълни , излъчено от бобината се изкривява и е различно в двата случая, оттам и разликите в звука. Но при добра първоначална подготовка с това се свиква бързо.

Интересно е, че дори и да се затруднявате с разбирането на инструкциите за ползване, работата с металотърсача бързо и лесно се усвоява. Обяснението е просто – за първото е необходима известна първоначална техническа подготовка, която не всеки има, но всеки, стига да чува добре, много бързо свързва промените на височините и тона в слушалките с вида метал на предмета, големината му и дълбочината, на която се намира. За човешкия мозък това е доста тривиална задача.
Мисля, че електронното оборудване за търсене на злато и работата с него е много просто. За да изкопаете “съкровището” ви е необходим някакъв инструмент. За мека почва е достатъчно една по-дълга лъжица. Там където почвата и сбита и съдържа много камъни, може да се употреби малък лост с остър край. За предмети, заровени по-дълбоко понякога се налага кирка. Когато работя с металотърсача в райони богати на злато, аз винаги нося със себе си и ситото за промиване на злато и лопата. Когато при работа в такъв район прибора започне да “пищи”, с лопатата загребвам част от почвата и я слагам в ситото. След това сканирам ситото с металотърсача, за да определя дали обекта е там, или все още е в земята. Ако е в ситото отсейвам или промивам почвата, докато не намеря това, заради което пищи моя уред. Разбира се, ситото не трябва да е метално, защото металдетектора ще пищи и при празно сито. Накрая, все пак, винаги сканирам още веднъж почвата, там където е бил предмета, за да се уверя, че няма още нещо по-дълбоко разположено.

Не се обезкуражавайте, ако всичко, което намирате са стари пирони и парчета ръждясало желязо. Това понякога се случва на определени места. Решителността и търпението ще ви помогнат един ден да сложите скъпоценен къс самородно злато в джоба си! Когато това се случи, ще ви трябва кожена торбичка или пластмасова кутийка, в който можете да затворите надеждно своята находка. Торбичка с цип също става. Аз винаги взимам всичко, което изкопавам и го занасям в лагера, за да може следващия път територията на моето, или на други любители търсене да бъде чиста и да не се губи време в повторно разкопаване. След изваждането на самороден къс злато, непременно сканирам още веднъж, защото може да има и друг къс под първия. След това изключвам металотърсача и с помоща на ситото проверявам дали в околната почва няма дребно злато, или дълбоко зарити частици, на което уреда няма да реагира. Ето тук, като правило, влиза в действие кирката. Не бива да се забравя, че дори и най-чувствителния металотърсач има своята максимална дълбочина, на която може да търси.

Аз открих, че най-добрите места за търсене и намиране на злато с металотърсач са старите изработки. Независимо дали това е изваден от мина материал и вече златото от него е иззето, или става дума за открит рудник за добив, винаги с металотърсача могат да се открият късове пропуснато злато. Някои от най-забележителните ми късове самородно злато аз намерих именно в такива места.
Аз също така изкопах няколко много добри образци на места, където в по-стари времена се е добивало злато. Като използвах металотърсача си, се натъкнах на множество места, където са “очиствали” концентрата при промишления добив. В тези места имаше основно пясък, ръждиви гвоздей, парчета различни материали и, много често, голямо количество загубени при преработката златни частици.
По време на тази своя златодобивна дейност, аз не само събрах колекция от чудесни късове самородно злато, но намерих и други уникални “съкровища”. Към тях мога да отнеса, например, стара ютия, която открих в района на много известната златоносна река Менсън в Британска Колумбия. Тя беше в доста плачевно състояние първоначално, но по-късно аз успях да я възстановя. Към другите “съкровища” спадат безброй ножове, вилици, лъжици, копчета, медали, монети, кутии за лекарства, произвеждани в началото на 19 век. Освен това намерих, навярно, тонове стари ръждясали пирони, железни кутии, консервени кутии, всевъзможни ръждясали парчета от местата за добив на злато и всякакви други, с неизвестен за мен произход и предназначение.

Всяка една находка, независимо дали е самороден къс злато с размер на боб, или е консервена кутия боб, ми носи едно прекрасно и вълнуващо чувство при разкопаването му и възбуда от мисълта за откриването на нещо ново, скрито в слоевете на земята. Това е истинско съкровище и не е важно, голямо или малко е то. Това е и нещото, заради което “електронното” добиване съществува – да чуеш очаквания и характерен писък на металотърсача от сигнала на неговата търсеща бобина!
=================================================================================================================
Статията е превод от статия на Linda Haze Gabris
Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София


Назад към Самородно злато

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове