Собствено Търсене

БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот SAGITTARIUS » Сря Мар 16, 2011 2:06 pm

Колеги ,напоследък зачестяват оплаквания на пчелари за масовово изчезване на пчелните семейства.И това са пчелари с дългогодишен опит,някои от тях са 3 поколение пчелари ,притежаващи по 100-200 кошера и грешки при тях са изключени.И лошото е че никой няма логично обеснение за това .Имам пчелини на две места и засега нямам оплаквания-пчелите се развиват повече от добре но това не означава че и мен няма да ме сполети съдбата на колегите.А от министерството на земеделието мълчат,или и те не знаят или не искат да кажат на какво се дължи този феномен.Както е тръгнало до 2-3 години май ще се сбогуваме с пчеличките.
SAGITTARIUS
 

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот masterrichi » Сря Мар 16, 2011 3:32 pm

Мисля че тук се крие отговора>>>>>Учени от Чандигархския университет, щата Пенджаб, Северна Индия установиха, че клетките на мобилни телефони оказват отрицателно влияние върху пчелните колонии. Специалистите включвали устройството два пъти на ден и го поставяли в пчелен кошер за по 15 минути. След три месеца пчелите спрели да произвеждат мед, яйцата на кралицата пчела намалели наполовина и размерите на целия кошер се смалили драстично. Животните, включително пчелите, се ориентират чрез пигмент, наречен криптохром - чрез него те усещат посоките на магнитните полета. Именно върху този пигмент оказват силно разрушително влияние телефонните клетки и пчелите, веднъж излезли от кошера, не намират пътя си обратно към него.

Макар че тези доказателства са оспорвани от редица учени по целия свят, за последната година популацията на пчелите е намаляла с 30% в САЩ и със 17% във Великобритания. От икономичестка гледна точка тези статистики са пагубни, защото пчелите опрашват посевите по целия свят. Само за Великобритания икономическата им стойност е 290 милиона на година, а за САЩ - 12 трилиона. Предполага се, че ако пчелите изчезнат, флората на земята ще намалее наполовина в рамките на няколко години. Прилепите също опрашват растенията и разпространяват семената им, но 25% от видовете прилепи са застрашени. Основните ‘опрашвачи’ на посевите са пчелите и тяхната функция не може да се компенсира от вятъра, птиците и прилепите.
Животът е много кратък за да го изживееш глупаво.
masterrichi
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
 
Мнения: 789
Регистриран на: Пет Авг 27, 2010 3:30 pm

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот vava73 » Сря Мар 16, 2011 8:41 pm

Слушал съм от стари пчелари, че изчезнат ли пчелите и светът изчезва след това.
vava73
НАЧИНАЕЩ
НАЧИНАЕЩ
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пет Мар 11, 2011 8:59 pm
Местоположение: asenovgrad

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот masterrichi » Чет Мар 17, 2011 9:21 am

vava73 написа:Слушал съм от стари пчелари, че изчезнат ли пчелите и светът изчезва след това.

Пепел ти на устата,но като гледам натам вървят нещата.
Животът е много кратък за да го изживееш глупаво.
masterrichi
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
 
Мнения: 789
Регистриран на: Пет Авг 27, 2010 3:30 pm

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот vava73 » Чет Мар 17, 2011 11:52 am

ами ,дано да не е истина.
vava73
НАЧИНАЕЩ
НАЧИНАЕЩ
 
Мнения: 18
Регистриран на: Пет Мар 11, 2011 8:59 pm
Местоположение: asenovgrad

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот харалампи » Пет Мар 18, 2011 2:50 pm

Привет на всички!

Аз съм един от пострадалите от този синдром и за съжаление не съм само аз - инак щях да приема,че има някаква грешка във моята практика.Уви мълчанието на медиите,министерството на земеделието и не на последно място на колегите пчелари из цяла България,ще ни изиграе лоша шега,но ........

След първия ми основен преглед тази година и ужаса,със който се сблъсках така да се каже разбуних духовете и се оказва,че тази година засегнатите колеги са много повече от колкото съм очаквал - засякъл съм най-много случаи във района на град Левски,В.Търново,Белене,Добрич,Карнобат,Врачанско и няколко по-малки селища под Пловдив.

Причините за това бедствие много,много не искам да коментирвам,но 100+% нямат нищо общо със мобифоните - първо,че ако е от тях би трябвало във засегнатите райони повече да не може да се завъди пчела,второ едно е пчелите да не могат да намерят пътят обратно до кошера,а съвсем друго е да избягат от него.Теорията за мобифоните за мен е несериозна и е по-скоро за замазване на положението.

От къде идва поверието на старите пчелари,за изчезването на света.Това е казано всъщност за първи път от Айнщайн и във България от пророчицата Ванга - във последствие учените от цял свят потвърждават истинноста на тази теория.

Колкото и странно да звучи,няма да е лъжа,ако кажем че хората сме рожби на пчелите.Човекът е във най-пряка зависимост от всички твари на тази земя,именно със пчелите.Слабо известен факт е,че зараждането на ентомофилните растения,става благодарение именно на пчелите - някъде около периода креда,преди около 65-70 милиона години.Първото такова еволюирало растение е цвете познато,като Гълъбово око.Насекомо-опрашващи са повечето растения в природата около 80% и най-голямо участие от насекомите за опрашването им е именно на пчелите,над 80% - т.е.сами можем да си направим сметката,какво би се случило ако пчелите изчезнат ...... нещо като еволюцията да тръгне в обратен ход,без тези растения човечеството (а и предполагам доста животински видове) сме стопроцентово загубени като вид.Това че пчеларите пострадваме е просто капка в океана от беди,който ни очаква ако не се вземат по-сериозни и по-скорошни изследвания и мерки - някои от пчеларите пострадали по предишни години,в процеса на работа търсейки рояци са забелязали,че дори в горите около техния район няма пчели,може би и аз ще отделя време да проверя тази година,но стига да намеря гори ,защото последните години и цигани,и горски,и кметчета и какви ли не още червейчета се постараха доста усърдно и грижливо да изсекат колкото се може повече,буквално казано гори......това просто нямам думи. 67ъе^&

http://www.darikfinance.bg/novini/48915/%C0%E9%ED%F9%E0%E9%ED+%E5+%E1%E8%EB+%EF%F0%E0%E2+%96+%EA%EE%EB%E0%EF%F1%FA%F2+%ED%E0+%EC%E5%E4%EE%ED%EE%F1%ED%E8%F2%E5+%EF%F7%E5%EB%E8+%E7%E0%EF%EB%E0%F8%E2%E0+%F1%E2%E5%F2%E0
харалампи
НАЧИНАЕЩ
НАЧИНАЕЩ
 
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 1:15 pm

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот SAGITTARIUS » Пет Мар 18, 2011 5:15 pm

Здравей колега и добре дошъл!Наистина е неприятно да загубиш това което си постигнал с толкова труд но пчелите са жива стока и риск от загуби има винаги.Както казваш не си само ти потърпевш ,от почти цялата страна има колеги със големи загуби на семейства и лошото е че няма обеснение за този синдром.На мен ми се размина без жертви но докога ли.И като чели по-големите пчелини са засегнати най много от този мор.И това не е само при нас ,пчеларите от най -големия руски форум също се оплакват от големи загуби на семейства.Дали е болест или съвкупност от фактори които водят до появата на тази пандемия може би някога ще се изясни но дотогава ще страдаме,а от министерството на земеделието няма на какво да се надяваме. Те дори и не коментират този проблем ,макар че сигурно знаят.
SAGITTARIUS
 

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот masterrichi » Пет Мар 18, 2011 5:48 pm

На зле върви светът за това се радвайте на всеки миг,пчелите са най големият предвестник за края на света.Държавата вместо да стимулира този отрасъл се занимава със взевъзможни глупости.Хората по Кърджалийският край вместо да се занимават с този изчезваш отрасъл като тютюна по добре да им се отворят очите за пчеларство и животновъдство паша бол.
Животът е много кратък за да го изживееш глупаво.
masterrichi
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
 
Мнения: 789
Регистриран на: Пет Авг 27, 2010 3:30 pm

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот харалампи » Пет Мар 18, 2011 7:28 pm

А относно държавата,какво ти стимулиране братче - нашата държава е конкретен пример,как може да изчезне един вид (Българския народ) още преди изчезването на пчелите.
Значи аз виждам как нашия народ се затрива по успешно и от пчелите.

Уви както тютюна изчезва като отрасъл,така и пчеларството във България - и няма как да бъде след като печелим единствено от медодобив,а изкупните цени са убийствено ниски,занаята ни както се отбеляза е работа със жива стока,рискове винаги има,субсидирването ни е все още грабеж горе по етажите,организация нямаме и изобщо всичко търчи-лъжи.
харалампи
НАЧИНАЕЩ
НАЧИНАЕЩ
 
Мнения: 20
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 1:15 pm

Re: БЯГСТВО НА ПЧЕЛНИ СЕМЕЙСТВА

Мнениеот masterrichi » Съб Мар 19, 2011 8:44 am

Предлагам пчеларите да съберат и да стачкуват и всеки да замери парламента с по един буркан мед.Пък и по едно рояче може да се пусне после.Вземайте пример от Гърците как си отстояват правата.Към вас могат да се присъйдинят и млекопроизводителите и да изливат мляко,и хората които се занимават с металдедектинг и още много недоволни хора.И аз като каменар ще се присъидиня с една торба некачествени ахати.
Животът е много кратък за да го изживееш глупаво.
masterrichi
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
МАЙСТОР-ТЪРСАЧ
 
Мнения: 789
Регистриран на: Пет Авг 27, 2010 3:30 pm

Следваща

Назад към Пчеларство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове