от Кинджу » Чет Яну 23, 2014 11:44 pm
Здравейте!
По повод самоделната направа на кошери, моето скромно мнение е, че ако става въпрос само за 2-3 кошера не си заслужава да се мъчиш. С едни или други чертежи, на първо място с проблема с намирането на качествен материал ще се сблъскаш, че ясен не съм видял и в интернет да се продава. После, ако не си опитен пчелар съществува риска да допуснеш някоя съществена грешка при изработката от незнание, която да окаже влияние върху живота на колонията вътре. Може би по-доброто решение е да се вземат готови кошери, 12-рамков Дадан - Блат с един магазин и капак е около 100 лева. Вярно, малко са тънички стените им - само 2,5 см., ама пак ще свършат работа. Но и тук закономерно опираш до следващия проблем - не кошерите са трудното за набавяне, а пчелите! И понеже те нормално се купуват цяло семейство, а семейството живее в кошер, стигаме до може би най - доброто решение - поогледай се и си вземи 3-4 стари кошера заедно с пчелите вътре! Такива вървят по 70-80 лева, в Астра комби при свалени седалки влизат точно 4 броя с по 1 магазин. Ако нямаш много опит, вземи някой стар пчелар да ги огледа, че който продава кошери явно няма възможност да гледа пчели повече и може да са позанемарени. Дори и в някой да няма майка или да не я намерите в тъмното /кошери се транспортират вечер след 21.00/, не е страшно, важното е "муха" да има. За година - 2 ги прехвърляш в нови, старите ги обработваш хубаво отвътре, малко ремонт и за 3 години с малко помощ ще спретнеш един хубав пчелин от 6-8 кошера. Аз точно по този път минах, с бай Иван преди 4 години взехме 4 стари кошера от една баба от Карагеоргиево, айтоско и сега имаме 10 кошера с тенденция да станат 12, ако комшията пак си изтърве някой рой, че той е малко заплес.
Що се касае до тръвните кошери, това е остаряла технология, на времето са давели пчелите във вода, за да стигнат до меда вътре. На днешно време едва ли има смисъл подобно пчеларство.
И последно от мен - стени от по 2,5 см. като тези на чертежа ми се струват доста тънки, по-добре е според мен да са 4 см. Старите 30-40 годишни са такива - по-стабилни са и дават по-добра изолация от студа през зимата. Стават малко по-тежки сандъците, но пък не ги местиш всеки ден.
С пожелание за успех при създаването на пчелина!
В падащ самолет атеисти няма...