shrek написа:Тая гъба съм я виждал. Когато я видях за първи път много се учудих.Не знаех, че е защитена. В една горичка до Сливен ги има доста.
way back when написа:Просто това е информацията, с която до този момент се разполага.
Спорно е какво значи "защитена".
Спорно е какво значи "включена в Червената книга". Бъдете информирани, а не заблудени.
Тази гъба е условно ядлива, НО:
Тя има способността да разтваря кръвта и така ви пада хемоглобина. Ето защо не бива да се консумира. Не е отровна, просто не е препоръчително да се яде заради посоченото по-горе. Чувал съм, че хора с тромбофлибит я търсят за консумиране именно заради тези свойства. Тепърва ще се доказват тези лечебни свойства на тази гъба - Виолетова звезданка. Но поради тайните на производството на лекарства едва ли ще става публично достояние такова изследване.
Красива гъба. Има я повсеместно макар и в малки количества по това време до средата на месец май.
Колегата по-горе е посочил всичко вярно и точно.
goturbas написа:way back,
а по тва време какво да търсим като гъби,
както изведнъж затопли?
...
или няма влага за гъби още?
дъждове...
Мастилена и порцеланова копринка, ливаден пачи крак (ветрогонова гъба), ливадна виолетка, смръчкула и напръсник.