Надявам се на компетентни и достоверни версии за тях. Ще започна със снимки от река Златичка край с. Долни лом. Там за първи път се сблъсках с това явление, метос за добив на.../злато, руда, живак/ или нещо друго. Доста от камъните свирят на метелдетектор. На някои места едрите са надробени. Видно е че са вадени от коритото на реката. Количествата са огромни и ги има в много от притоците на р. Огоста .За сега толкоз. Тук има доста добри капацитети с опит и практика, които ще изкажат своите версии. Същите камари има и във Шотландия и Англия . Ето снимки.
Прикачени файлове
"Незадоволените желания са движеща сила на фантазирането; всяка въображаема измислица съдържа сбъдването на едно желание и разкрасява незадоволената действителност!"
За тези които не се срещали с тях да уточна няколко факта. 1. Защо ако са вадени от коритото на реката с цел добиването на злато това не е правено в долните места и в дерета по-златоносни от тези. 2. Защо ако това е дело на римляните за толкова години от тогава защо по тях няма мъх и трева /третирани ли са по някакъв начин/ 3. Защо като раздробя някой от парчетата които са надробени отвътре към вътрешността нюанса е по-тъмен,което според мен е някакво третиране, но може това да е и природата , слънцето, климата и т.н.
Ето и някои снимки от нета в които "героите са същи"
Прикачени файлове
More-huge-piles3.jpg (24.42 KiB) Прегледано 5943 пъти
"Незадоволените желания са движеща сила на фантазирането; всяка въображаема измислица съдържа сбъдването на едно желание и разкрасява незадоволената действителност!"
като видиш отвалите по р. Комщица, около заставата... ще видя, дали ги имам снимани... се вижда, че е промивано с мащаб... и без багери и фадроми, същите отвали ги има и на р. Бистришка, под селото. p.s. и над Ярлово във високото има подобни, как са мили там на сухото не знам, ама ги има...
Последна промяна goturbas на Пон Мар 28, 2016 4:39 pm, променена общо 1 път
Ок! Промивано е злато, но защо големите камъни са натрошавани. Според мен са "изпразвали" речното корито и са обирали "мазното" от каменното дъно. Но грамадите са доста големи по обем и наистина трябва къртовски труд за такова постижение. Интересува ме дали са третирани и защо не са се "слели" с природата. Дали не са от тези, които като ги вариш пускат живак? Като четох из чуждите сайтове по тази тема пише доста и конкретно се споменава за древен златодобив.
Пак ще попитам. Защо за толкова години не са позаленели, няма мъх лишеи по тях и природата не ги е докоснала?. Ето на поредната снимка се вижда ясно.
Създаде ни МИСЪЛ... с този въпрос, Админе... да видим що ще се пръкне, от толкоз умни глави тук да, няма ни мъхове, ни лишеи... трябва внимателно да ги разгледаме на място, па после да умуваме, мое би