Собствено Търсене

Находище на турмалин ''Маркова трапеза''

Находище на турмалин ''Маркова трапеза''

Мнениеот redshift » Пон Дек 16, 2013 10:15 pm

Находище на турмалин ''Маркова трапеза'' край Самоков.
На изток, в района на Ихтиман-Мухово-Белица, се разкриват по-ниско лежащите в метаморфния профил скали на Гарванишката серия, сред които преобладават относително слабо мигматизирани биотитови гнайси, мусковитови и двуслюдени шисти и гнайсошисти, прослоени от неголеми тела и лещи от метаморфозирани ултрабазити. Освен различни пегматити с ТУРМАЛИН, сред скалите на тази серия се срещат често и турмалинсъдържащи кварцови жили.
Находище Маркова трапеза (Николов, 1935 г.) се намира на билото на едноименна височина, която е част от рида Шипочан, на десния бряг на р. Искър, на около 2 км северно от Самоков.
В стар изкоп може да се проследи приблизителната морфология на неголяма, дълга около 3,5 m и дебела 1-1,2 м, лещообразна микроклин-олигоклаз-албитова пегматитова жила, изградена от външна, графична кварц-олигоклаз-микро-клинова зона, с МУСКОВИТ, БИОТИТ, ТУРМАЛИН ± АЛБИТ, и вътрешна, блокова кварц-микроклинова зона, с АЛБИТ, МУСКОВИТ, АНДАЛУЗИТ и ТУРМАЛИН.

В акцесорната минерализация са установени ГРАНАТ, АПАТИТ, ЦИРКОН, КОРУНД, ТИТАНИТ, МАГНЕТИТ, РУТИЛ и ЕПИДОТ (Петрусенко, 1981).
В графичната зона черен ТУРМАЛИН заедно с кварц образуват агрегати, заместващи предимно калиевия фелдшпат.

ТУРМАЛИНовите индивиди в тези агрегати са преобладаващо дългопризматични, често недобре остенени, достигащи на дължина до 7-8 cm, при ширина до 1,5 cm. Около дългопризматичните турмалинови щокове, изградени от субпаралелни индивиди, в централните части на които нерядко присъстват включения от КВАРЦ, калиев фелдшпат и мусковит, се наблюдават лещи от дребнозърнест ТУРМАЛИН и КВАРЦ, наподобяващи графичната структура на приконтактната зона на пегматита.

В блоковата зона ТУРМАЛИНЪТ образува отделни призматични кристали с дължина от 2-3 cm до 25 cm и дебелина от 0,5 до 5-6 cm,. Често турмалиновите индивиди са покрити с мусковитови кори. Наблюдават се и кристали напълно псевдоморфозирани от дребнолюспест мусковит.
Турмалините и от двете зони на пегматитовата жила са черни, а в тънки прерези - тъмно-кафяви до кафяви. В няколко случая е наблюдавана зоналност в турмалина от кварц-турмалиновите агрегати в графичния пегматит.
В централните части на кристалите преобладават зони с бледо-кафеникаво-сиви до масленозелено-сиви плеохроитни цветове, които в периферията, както и около пукнатини, са в гълъбово-сиво-сини нюанси. Химичният състав на относително по-тъмнооцветените вътрешни зони ги характеризира като богат на Al ШЕРЛ.
Високото съдържание на Mg определя в повечето случаи турмалина и от двете зони на индивидите като богат на Mg ШЕРЛ.

Височината “Маркова трапеза” край Самоков
Височината “Маркова трапеза” край Самоков.GIF
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сведенията са от:
• “ПЛАНА – Шерл, фойтит и дравит в пегматити от метаморфната мантия на Планския плутон”, автори Васил Арнаудов, Светослав Петрусенко, Чавдар Каров http://www.geology.bas.bg/mineralogy/gmp_files/gmp40/V.Arnaudov.pdf
Поводът е от:
zhivka, Пон Дек 16, 2013 4:30 pm
... Най-големият турмалин (шерл), намиран в България е от Маркова трапеза и е с дължина над 40 см. Може да се види в музея "Земята и хората" във витрина сред експозиция Гигантски кристали.
daniela ioneva, Пон Дек 16, 2013 7:32 pm
Внушителен образец. Принципно на Маркова се срещат по-големи кристали.
http://bg-draga.com/viewtopic.php?f=22&t=2086&start=10#p48537
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Георги
Аватар
redshift
ЛЮБИТЕЛ
ЛЮБИТЕЛ
 
Мнения: 66
Регистриран на: Пон Юли 02, 2012 5:52 pm
Местоположение: София

Назад към Интересни статии за камъните.

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 1 госта

IT Новини
Гласувайте за BG-DRAGA в БГ чарт
Уеб директория
.: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове